Malownicza wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na południe od Francji, na zachód od Włoch i na północ od włoskiej Sardynii. To tu urodził się Napoleon Bonaparte, a niektórzy wierzą, że ze zlokalizowanego na północnym zachodzie miasta Calvi pochodził także Krzysztof Kolumb. Jadalne kasztany, zielone doliny, pasące się na nich kozy i owce, pachnące zioła, łańcuchy górskie, urokliwe zatoczki i turkusowa woda. Z tego słynie Korsyka.

Nazywana przez Francuzów „Wyspą Piękna” (fr. Île de Beauté) i podzielona na dwa departamenty (Korsykę Południową i Górną Korsykę) wyspa utrzymuje się głównie z turystyki i jest dość słabo zaludniona. Krajobraz tworzą szczyty górskie (najwyższy – Monte Cinto wynosi 2706 m n.p.m.), rozległe, zielone tereny (m.in. lasy sosnowe) i rzeki (najdłuższą z nich jest Golo).

Bastia i Ajaccio to dwa korsykańskie miasta najściślej związane z historyczną postacią – cesarzem Francuzów Napoleonem, które od stuleci rywalizują ze sobą o miano stolicy wyspy. Pozostająca przez długi czas pod wpływem Genui Bastia to włoska architektura w pigułce. Z kolei Ajaccio, największe miasto regionu, słynie z licznych restauracji i barów serwujących regionalne przysmaki (przygotowywane między innymi na bazie owczych lub kozich serów czy ryb). Warte odwiedzenia są również miasta znajdujące się na północno-zachodnim brzegu wyspy – Calvi czy L`lle-Rousse. Calvi uznawane jest za jedno z najładniejszych miejsc na Korsyce. Wyróżnia się przede wszystkim piękną plażą i wznoszącą się nad zatoką cytadelą. To tu stacjonują żołnierze słynnej Legii Cudzoziemskiej, których z łatwością można spotkać podczas spacerów po urokliwych uliczkach lub nad brzegiem morza. To również ośrodek kulturalny, gdzie rokrocznie odbywają się ciekawe wydarzenia, m.in. Festiwal Wiatru. Podróż kolejką do pobliskiego L`lle-Rousse nie zajmuje wiele czasu i z pewnością powinna zostać uwzględniona w planie zwiedzania. Plaża z czerwonymi, granitowymi skałami robi wrażenie na turystach, których przybywa w tym coraz modniejszym mieście. Komunikacja na wyspie jest dobrze rozwinięta, dlatego podróż z jednego krańca wyspy na drugi nie będzie stanowić trudności. Do wyboru jest kolej (łącząca między innymi Bastię z Ajaccio), można także wypożyczyć samochód i samodzielnie odkrywać urocze zakątki Korsyki.

Typowo śródziemnomorski klimat, piękne i zróżnicowane krajobrazy, a także pyszna kuchnia to główne powody, dla których warto spędzić czas na tej francuskiej wyspie.

Atrakcje

Petit Train

Petit Train – charakterystyczna korsykańska kolejka, która obwozi turystów po najważniejszych miastach na wyspie. Określana jest jako Petit Train, bo przypomina kolejki dla dzieci w parkach rozrywki. Kolorowe pojazdy wyruszają zwykle z centrum miasta i przejeżdżają obok najciekawszych zabytków i pomników. Poruszają się wolno po to, by pasażerowie-turyści mogli nacieszyć się ciekawymi widokami i zrobić pamiątkowe zdjęcie.

Turystyka górska

Turystyka górska – na Korsyce znajduje się najdłuższy szlak górski – GR20 – uznawany za jeden z najtrudniejszych w Europie. Rozciąga się na długości 200 km i przecina on całą wyspę z północnego zachodu na południowy wschód. Każdego roku kilkanaście tysięcy turystów z całego świata próbuje przebyć tę trasę, co udaje się tylko najwytrwalszym. GR20 (fr. Grande Randonnée – świetna wycieczka) podzielony jest na 15 etapów o różnicy wysokości 800 m, których pokonanie zajmuje prawie 10 godzin. Początkowe etapy mają bardzo malownicze, ale trudne odcinki. Za jeden z najtrudniejszych do przebycia uznaje się Cirque de la Solitude, gdzie zamontowane są łańcuchy i liny.

Kanioning

Kanioning – dyscyplina sportu, która wymaga nie lada umiejętności – pływanie, biegi, zjazdy na linie, wspinaczkę czy nawet nurkowanie. Grupa miłośników ekstremalnych wrażeń i przygód znajdzie tu dla siebie znakomite warunki. Najbardziej popularne są 3-godzinne wyprawy do wąwozów Verdon, gdzie punktem kulminacyjnym jest zjazd z 45-metrowej skały prosto w nurty Verdon. Dla początkujących polecana jest mniej niebezpieczna dolina Esteron. Kanioning może trwać zaledwie godzinę, ale niekiedy zajmuje nawet kilka dni – wszystko zależy od tego, jak dużo wrażeń i ekstremalnych przeżyć szukamy.

Kuchnia

Le Spago (Ajaccio)

Le Spago (Ajaccio) – bardzo nowoczesny lokal, w którym wszystko utrzymane jest w charakterystycznym stylu. Uwagę zwracają zielono-żółte stoliki i jasne meble ogrodowe wyraźnie kontrastujące z zabytkowym otoczeniem. Restauracja prowadzona przez młodych właścicieli gwarantuje smaczne jedzenie i głośną muzykę wewnątrz lokalu.

La Caravelle (Bonifacio)

La Caravelle (Bonifacio) – elegancki lokal przy tłocznym i gwarnym nabrzeżu, gdzie przygotowywane są dania ze świeżych owoców morza – risotto z homarem czy półmisek z owocami morza. Do sera podawane są orzechy i suszone owoce. Warto zadbać o odpowiedni strój i zarezerwować sobie stolik.

Ciekawostki

Bagietka

Bagietka - Długa i cienka bułka znana jako bagietka i uchodząca za symbol Francji (a właściwie Paryża) przywędrowała z Wiednia, zresztą podobnie jak popularny croissant. Oba specjały pojawiły się na francuskich stołach dzięki piekarzom austriackim, którzy przyjeżdżając na Sekwanę, przywieźli ich przepis ze sobą. Bagietka doskonale pasuje do smacznych serów – camemberta czy brie.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Francja
Język :
francuski
Waluta :
euro (EUR)