Sri Lanka, o pełnej nazwie Demokratyczna Socjalistyczna Republika Sri Lanki, to kolejny egzotyczny kierunek chętnie wybierany przez turystów z całego świata. Kusi różnorodnością, przepiękną naturą i ciekawą kuchnią. Wyspa niegdyś targana politycznymi konfliktami, dziś jest spokojna i stanowi idealną destynację podróżniczą.
Sri Lanka - informacje praktyczne
Sri Lanka to wyspa położona niedaleko Indii oblewana od wschodu Zatoką Bengalską, a od południa otwartym Oceanem Indyjskim. Wyjeżdżając w to miejsce pamiętajmy o przestawieniu zegarków o 4,5 godziny do przodu w odniesieniu do czasu polskiego.
Najbardziej popularne języki wśród osób zamieszkujących Sri Lankę to syngaleski, tamilski i angielski. Jeżeli chodzi o walutę, to preferowany jest Dolar Amerykański (USD) oraz Rupia Lankijska (LKR). W ramach lotów czarterowych możemy dostać się do Sri Lanki w 11 godzin w międzylądowaniem w Ras Al Khaimah.
Pogoda na Sri Lance
Sri Lanka jest krajem tropikalnym, dlatego deszcze zdarzają się także poza porą monsunową. Pora deszczowa trwa na Sri Lance od maja do października, dlatego najlepiej odwiedzić to miejsce między styczniem, a kwietniem. Mimo to, pogoda na Sri Lance sprzyja plażowaniu i zwiedzaniu - niemal o każdej porze roku są tam miejsca, w których świeci słońce.
Środek wyspy charakteryzuje się stabilną pogodą przez cały rok, w odróżnieniu od rejonu Nuwara Eliya, w którym często występują mgły i mżawki oraz chłodniejszej Równiny Hortona położonej na ponad 2000 m n.p.m.
Co zjeść na Sri Lance
Kuchnia lankijska łączy w sobie smaki znane z kuchni Indyjskiej, Chińskiej oraz Tajlandzkiej. Podstawą potraw przygotowywanych na Sri Lance jest ryż, podobnie jak w przypadku innych krajów azjatyckich.
Najbardziej znanym daniem jest jakże proste połączenie ryżu i curry. Może stanowić dodatek podawany do kurczaka, ryby lub warzyw. Sos curry różni się od tego, który znamy z Polski. Najbardziej znane jest dhal curry z dodatkiem słodkich ziemniaków batatów, dyni, soczewicy, ciecierzycy, czosnku, cebuli lub mleka kokosowego.
Jeśli chodzi o przyprawy na Sri Lance spotkać możemy się zarówno z wykorzystaniem tych bardzo ostrych jak i łagodnych. Do najbardziej znanych ostrych przypraw zaliczyć można suszone i prażone chilli, które nadaje wyjątkowości wielu potrawom.
Ciekawą propozycją mogą być hoppers, czyli cienkie naleśników z mleka kokosowego i mąki z fermentowanego ryżu. Roti to odmiana smażonych na patelni placków, przygotowywana z mąki pszennej, niekiedy z dodatkiem mąki kukurydzianej lub mączki z soczewicy. W przeciwieństwie do ćapati, do masy na roti dodaje się tłuszcz.
Kuchnia lankijska jest bogata w różnorodne smaki i podróżując po wyspie warto spróbować wielu dań.
Co zobaczyć na Sri Lance
Sri Lanka, do niedawna nazywana wyspą Cejlon to niezwykle piękne miejsce o znaczeniu “Rajska Wyspa” lub “Łza z policzka Indii”. Odwiedzając Sri Lankę warto poznać zarówno jej miasta i kulturę, jak i obszary zachwycające naturalnymi walorami.
Jako wyspa oferuje piękne rajskie plaże, które stanowią idealne miejsca do wypoczynku. Sri Lanka jest także największym producentem herbaty na świecie, dlatego warto odwiedzić fabryki herbaty Halpewatte Tea Factory i Nuwburgh Estate położone w małych miejscowościach.
Gdzie na wakacje na Sri Lance
Pomimo, że Sri Lanka jest stosunkowo niewielkim krajem to ciekawych miejsc do odwiedzenia jest mnóstwo. Jednym z nich z pewnością jest Negombo - miasto położone w zachodniej części Sri Lanki nad Oceanem Indyjskim (około 40 km od Colombo, czyli stolicy Sri Lanki).
W mieście zwiedzać można wiele zabytków w tym świątynie buddyjskie, kościół, ale także pozostałości po forcie holenderskim. Niegdyś rybackie miasteczko obecnie cieszy się popularnością wśród turystów, którzy szukają pięknych plaż. Ciepła i czysta woda idealnie zrelaksuje każdego po długim i wyczerpującym locie z Europy.
Ciekawostki o Sri Lance
- Najwyższym szczytem Sri Lanki jest Pidurutalagala 2 524 m n.p.m.
- Na Sri Lance w Nowy Rok organizowane są walki na poduszki.
- Narodowym alkoholem na Sri Lance jest wino kokosowe.